Webp afbeeldingen voor websites

Image
Webp logo

WebP is een open bestandsformaat van Google voor afbeeldingen. Het formaat gebruikt beeldcompressie die afbeeldingen gemiddeld 39% kleiner maakt dan die met JPEG-compressie. De echte vraag is nu: ondersteunen alle browsers nu Webp?

Wie de website PageSpeed Insights van Google wel eens gebruikt om zijn webpagina's door te lichten, ziet al snel de opmerking staan dat je iets moet doen aan de inefficiënt opgeslagen afbeeldingen. Een manier om dat te doen is om bijvoorbeeld png's door de wasstraat te halen bij TinyPNG. Die maakt png's aanzienlijk kleiner zonder dat je visueel verschil ziet in de afbeeldingen. Kleinere afbeeldingen betekent dat een webpagina minder zwaar wordt en dus sneller laadt, zeker op een smartphone of tablet. 

Webp-bestandsformaat

Hoewel het efficiënte webp-bestandsformaat al langer bestaat, ondersteunen pas nu alle gangbare browsers Webp. Een goede website om dat te controleren is CanIUse. Deze toont welke browsers Webp ondersteunen en welke niet. Behalve Internet Explorer ondersteunen alle browsers nu Webp. Iedere gebruiker met de sterk verouderde Internet Explorer was sowieso al 'af', maar vanaf 15 juni 2022 ondersteunt ook Microsoft deze browser ook niet meer. Tijd voor overjarige Explorer-gebruikers om nu over te schakelen naar Microsoft Edge of een andere moderne browser.

Voor content creators is het goed om te weten dat populaire beeldbewerkers als Photoshop en Gimp webp ook ondersteunen.

Categorieën